Cu siguranţă lumea basmelor și a poveștilor îşi pune puternic amprenta asupra dezvoltării copiilor. Prin intermediul acestora, ei primesc mesaje cu aplicabilitate în cotidian. Deoarece fac parte din viaţa copilului, ele pot fi folosite că instrumente pentru formarea psihologică a copiilor.

Basmele și poveștiile prezintă viața cotidiană într-o manieră fantastică cu scopul de a captiva atenția și de a transmite un mesaj moralizator. Prin intermediul acestora copii iau contact cu aspecte diferite ale vieții: nașterea, moartea, căsătoria, relațiile copiilor cu părinții, relațiile între frați, bogăția, sărăcia, lupta pentru a reuși prin propriile forțe, lupta cu boală sau cu forțele naturale potrivnice, credință în personaje supranaturale.

Printre cele mai importante beneficii ale poveștilor și basmelor se enumeră:

Îmbogățesc imaginația și cultura generală

Copii ajung să audă despre o lume paralelă, despre o lume fantastico-științifică, despre planete, despre personaje reale sau inventate, astfel intelegând faptul că puterea imaginației este nelimitată și neprețuită. Poveștile și basmele includ diferite experiențe culturale și diverse moduri de a rezolva situații, etalându-le copiilor o lume din afară vieții lor obișnuite și dăruindu-le curiozitatea de a învață lucruri noi.

Amintiri din copilărie de Ion Creangă

În operele lui Creangă trăiesc credințele, eresurile, datinile, obiceiurile, limba, poezia, morala, filozofia poporului, cum s-au format în mii de ani de adaptare la împrejurările pământului dacic, dedesubtul fluctuațiilor de la suprafața vieții naționale. Creangă este un reprezentant perfect al sufletului românesc.

Poveștile și basmele îi învață pe copii lecții de viață

Personajele de poveste au trăsături bine-definite: buni, deștepți, răi, inimoși, cruzi. Le distingem bine motivațiile și gândurile ascunse. Pe scurt, în povești, binele e bine iar răul e rău. Nu există nuanțe de gri, personajele sunt simplificate pentru a ne învață adevăruri universale. Copiilor reușesc mai ușor să accepte elemente simplificate ca metaforă decât unui adult care este implicat în complexitatea vieții reale. Prin urmare, chiar dacă eroul sau eroina din centrul poveștii întâmpină dificultăți de-a lungul drumului, copiii au certitudinea că aceștia se îndreaptă în direcția bună.

Basme de Petre Ispirescu

Operele lui Petre Ispirescu sunt de nelipsit oricărui copil. În aceste noi interpretări, „Aleodor împărat”, „Greuceanu” sau „Prâslea cel voinic” sunt eroii de basm care vă poartă prin aventuri fantastice, legendare, de neuitat. La fiecare drum spre grădiniță sau școală, în orice călătorie lungă, copilul dumneavoastră nu se va mai plictisi!

Copiii își pot regăsi propriile emoții în paginiile poveștilor și basmelor

Poveștile și basmele îi învață pe cei mici nu doar cum să ia decizii morale, ci cum să facă față unor conflicte interioare. Deseori aud povești cu personaje care trăiesc situații similare cu cele ale lor. Așa înțeleg că tot ceea ce simt este normal. În plus, părinții ii pot urmări de pe margine, le pot analiză comportamentul și reacțiile și sigur vor înțelege mai multe despre ceea ce se întâmplă în sufletul copilului.

The Little Cloud Dragon by Daniele Lippi

Această este o poveste despre curaj, respect, prietenie, un basm pentru tineri și bătrâni, care vă dă puțină bucurie și uimire tuturor, prin simplitatea sa.

Aceasta este povestea unui dragon, sau mai degrabă a unui mic dragon care iubește să sară, dar nu poate face acest lucru pe norul său moale. Această este povestea unei fete care se împrietenește cu el. O fată care găsește un camarad de joacă în dragonul mic. Această este o poveste despre frumusețea dăruirii și bucuria primirii. Este o poveste despre curaj, respect și prietenie.

Poveștile și basmele sunt amuzante și potrivite la orice vârstă

Magia, aventura, căutările imprevizibile cu schimbări de situație și un strop de iubire romantică sunt adevăratele fundații ale oricărei cărți bune. Poveștile copilăriei oferă toate aceste elemente, la care se adaugă confortul familiaritatii. Chiar și atunci când devenim adulți, poveștile rămân cu noi.

The adventures of Alex and Alvaro by Javier Salazar Calle

Povești interactive despre aventurile a doi șoareci care descoperă lumea și lasă imaginația lor să curgă. Povești delicioase pe care copiii le vor iubi și care vin pline de activități în care vor putea să-i ajute pe protagoniști și să învețe în același timp.

Intră pe StrimStory, înregistrează-te și descarcă aplicația noastră din Google Play.